Horgolt csipke esküvői ruha

Amikor azt hallottam, hogy létezik egy szuper olcsó, divatos és nem csipke horgolás hagyományos menyasszonyi ruha, bevallom én egy kicsit szkeptikus voltam. Megláttam ezeket a képeket, és teljesen ledöbbentem. Hiszen ez csipke!
A ruha elkészülésének helyéről nem is beszélve. Mivel egy buszon készült, munkába menet. Chi Kmeta nevű menyasszony ezzel is bizonyította, hogy az ingázási időt fantasztikusan ki lehet használni.

 

https://www.youtube.com/results?search_query=crochet+wedding+dress+bus

 

Ugyanígy tett Abbey Ramirez oklahomai menyasszony is. Aki szintén saját kezűleg, horgolással készítette el menyasszonyi ruháját. Mindössze 8 hónap alatt.

A ruha mosható és nem gyürködik. Ha más- más színű ruhákat veszünk fel alá, akkor különböző módon hordhatjuk a horgolt „menyasszonyi ruhát” és ez esetben már nem véletlenül van idézőjelben a menyasszonyi ruha.

 

 

 

Mi is az a horgolás tulajdonképpen?

Magyarországon a középkorban tűnt fel a hurkolt csipke, hamar elterjedt és szinte művészi szintre fejlesztették. Elsősorban szélcsipkék készültek horgolással. III. Béla király feleségének sírjában aranycsipkét találtak, ami egy főkötő része lehetett. Horgoltnak még nem nevezhető, mert nem bizonyítható, hogy horgolótűvel készült. Talán hímzőtű segítségével hurkolták a fonalat csipkévé.  Napjainkban főként USA-ban és Japánban éli újra reneszánszát.

Horgolt csipke menyasszonyi ruha.

Ma már egyre több esküvőkön láthatunk horgolt csipke menyasszonyi ruhákat, és egyre nagyobb teret hódít. Különlegesebbnél különlegesebb menyasszonyi ruhák készülnek horgolással. Van, aki megvarratja és van, aki saját maga horgolja menyasszonyi ruháját. Mára már egyre több neves dizájner kezei közül kerül ki horgolt csipkés menyasszonyi ruha is. Hiszen mint tudjuk, a divatban sosincs új, mindig ismétli önmagát.

horgolt csipke menyasszonyi ruha

 

Mi is a csipke?

A csipke apró mintás anyag, amelynek jellemzője, hogy a mintát nem utólag viszik rá a kész kelmére, hanem az anyag készítése közben készül a minta is. Ez a lyukacsos áttört anyag könnyedsége, légiessége miatt igen reprezentatív megjelenésű, ezért az öltözködésben kapott legelsőnek szerepet. A csipke a ruházaton nem csak díszként szolgált, hanem drága holmi lévén viselőjének társadalmi rangját, vagyoni helyzetét is érzékeltette.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 + 4 =