Esküvői babonák és szokások

 

    

eskuvoi-babonakEsküvői babonák? Sokan nem hisznek benne, de mégis figyelnek arra, hogy jobb lábbal keljenek ki az ágyból.

Nem tagadom, ezzel jómagam is így vagyok.

Egy ilyen érzelmekkel túlfűtött napon, mely egyben sorsfordító is, melyik menyasszony nem tart ezektől a babonáktól, melyeket a nők generációról generációra adnak át egymásnak?

Babonák már az ókorban is léteztek. Minden népcsoport igyekezett könnyebbé tenni önmaga számára a mindennapi boldogulást. Ezért rítusokat, szokásokat alakított ki, hogy befolyásolhassa a jövőjét. Egyes népeknél ez még a vallásban is erőteljesen jelen van. Így hát az esküvő se maradhat ki e témából. Vannak esküvői babonák,  és néhány bölcsesség amit kigyűjtöttem, de egyiket se szabad nagyon komolyan venni! Inkább mosolyogj rajtuk!

 

Valami régi

Kötelező módon kell lennie a menyasszony kiegészítőjében valami réginek. E tárgy szimbolizálja a folytonosságot és a hagyomány átadását generációról generációra. Ez a tárgy leginkább a menyasszonyi ékszer szokott lenni.

Menyasszonyi ékszer
Menyasszonyi kiegészítő

 

Valami új

A valami új kiegészítőt kell vásárolni, hiszen életünk új szakaszára utal az újonnan jött szerelemre és szerencsére. Ezzel az új tárggyal üzeni, hogy fényes és egyben boldog jövőben bízunk.

Valami kölcsön

Bármit viselhetünk, amit kölcsön kaptunk az esküvőnkre. Azt szimbolizálja, hogy a barátok és a családtagok az ifjú pár mellett fognak állni és segíteni fogják őket az elkövetkezendő időkben. Nagyon fontos, hogy el ne felejtsd visszaadni a kölcsön kapott tárgyat!

Valami kék

Az igaz hittet, hűséget, tisztaságot szimbolizálja. Álltalábvalami-kekan a harisnyakötő szokott lenni, de a hajba is lehet tűzni egy kis kék virágot.

 

 

 

 

Pénzérme a cipőben -esküvői babonák

Ez az esküvői babona, úgy tartja, hogy ha egy pénzérmét rakunk a menyasszony cipőjébe, akkor nem lesznek anyagi gondjai. De annak érdekében, hogy növeljük a jólét esélyeit, a vőlegénynek is kell rejteni a cipőjébe egy érmét.

erme-a-cipoben
Menyasszonyi cipőbe rejtet érme

 

 

 

 

 

 

Esős esküvő – esküvői babonák

Ha esküvőnk napján esik az eső, azt többféleképpen is értelmezhetjük.Az esős idő sok könnyeket, szegénységet jelenthet. De optimisták úgy vélik, hogy az eső előhírnöke a gyermekáldásnak,gazdagságnak,boldogságnak.

esos-eskuvo
Esős esküvő

 

 

Tippünk: Ez a babona jó példa arra, hogy csak hozzáállás kérdése az egész. Hiszen gyönyörű esküvői képek készülhetnek ilyenkor.

 

Gyűrű leejtése – esküvői babonák

gyuru
Esküvői gyűrű

A gyűrűnek nagyon fontos szerepe van az esküvőn. Ha ez a szertartáson a földre esik, akkor a hatalmas balszerencsét jelenthet. Avagy szimplán annyit, hogy ügyetlen volt valaki.

 

Torta felvágása

Az esküvői torta az összetartozást jelképezi. Az lesz az úr a házban, akinek a keze felül van a torta felvágásakor.

torta

Ha meg is etetik, egymást e finom falatokkal sok édes boldog pillanataik lesznek házas éveikben.  eskuvoi-tortaval-valo-megetetes

 

Gyöngy az esküvőn

Ha a menyasszony gyöngyöt visel az esküvőjén az mindenképpen könnyeket jelent. De sokan nem tudják, hogy ez örömkönnyeket és a házasság alatt pedig boldog éveket jelent. Szóval csak bátran vegyetek fel gyöngyös menyasszonyi ruhát és ékszert.

gyongy
Esküvői gyöngyös kiegészítő

 

A menyasszonyi csokrot is meg kell említenem, ami a boldogságot jelképezi. A szertartás befejeztével a menyasszonynak el kell dobnia a hajadon nők felé. Hiszen így adja át a lehetőséget, hogy hasonlóképpen ők is átélhessék ezt a boldogságot. Aki elkapja, a menyasszonyi csokrot az megy férjhez a leghamarabb.viragcsokor-eldobasa

Természetesen a jelenlévő nőtlen férfiak se maradnak ki a jóból, mert a menyasszonyról levetett harisnyakötőt megkapják vőlegények.

A templomból kijövet rizzsel vagy virágszirommal dobálják meg az ifjú párt, hogyszertartas-utani-pillanatok könnyebb termékenységhez segítsék őket.

 

 

 

 

 

Mindenféleképpen ki szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a babonák önmagukban nem jelentenek semmit, ha nem hisznek bennük. Mindenki maga dönti el, hogy mire fordít figyelmet és energiát. Nem mellesleg minden csak hozzáállás kérdése.

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

99 − = 94