Esküvői ruhaszövetek jellemzői.

Sok ruhaszövetből lehet, tökéletes menyasszonyi ruhát készíteni, de nem mindegy, hogy melyik fazonhoz milyen  menyasszonyi ruha anyag alkalmas!

Mielőtt megvarratnád a menyasszonyi ruhád, tarts velem egy rövid anyagismeretre!

 

SZATÉN

menyasszonyi ruha anyag

A szatén, olyan menyasszonyi ruha anyag, amely szaténszövéssel készült, ezek az anyagok általában a legfinomabb tapintású minőségi termékek közé tartoznak. Sokan nem tudják, hogy a szatén szó a szövés típusát jelenti és nem az alapanyagot. Így ha gyenge minőségű alapanyagból, műszál felhasználásával készítik a szövetet, akkor az eredmény egy csúszós, kellemetlen tapintású anyag lesz. Sajnos sok alacsony minőségű, műszálas termék jelenik meg a piacon, amelyet „szaténként” árusítanak, így sokak számára ez a fogalom még mindig egyenlő a „csúszóssal”. Valójában az igazi szatén sűrűbb szövésű, hűvös tapintású anyag. Különösen szép esése van, ezért gyönyörű menyasszonyi ruhát lehet belőle készíteni. A szaténból készült menyasszonyi ruhát körültekintően tisztítsuk. A még kissé nedves szatént a fonák oldalán forró vasalóval vasalhatjuk. Nem szabad vízzel permetezni, mert foltos maradhat.

 

menyasszonyi ruha anyag
Szatén menyasszonnyi ruha

SELYEM

menyaszonyi ruha anyag
Selyem anyag

A selyem olyan menyasszonyi ruha anyag, ami bőrbarát és jellegzetesen selymes  fénye, finomsága, és kellemes tapintása tesz utánozhatatlanná.  A selyem nyújthatósága, rugalmassága nagyon jó, nem nagyon gyűrődik, könnyen kisimul. (Kivéve a nagyon sima és a nehezített selyemanyagok).  A selyem mindig eleganciát, kifinomultságot tükröz, így igen magas az értéke. Az esküvői ruhák között számos, különleges selyemtípust fedezhetünk fel, árfekvéstől függően.

Megtalálhatjuk a kiegészítők között is: kendők, sálak, nyakkendők, kézitáskák, esernyők formájában.

A selyem jellemzője, hogy körülményes a tisztítása. Nagyon fontos, hogy a dezodorok, parfümök megváltoztatják a színét, és tönkre teszik.

menyasszonyi ruha anyag
Selyem menyasszonyi ruha

Duchess

menyasszonyi ruha anyag
Duchess anyag

Fényes, nehéz szatén.

 A duchess olyan menyasszonyi ruha anyag, amit finom tapintása, gyönyörű fénye miatt, ünnepi ruházatra vagy vastag kabátok bélésére használnak.  Nagyon jó merevsége van, ezért különösen alkalmas menyasszonyi ruha készítésére. Viszont a nehezebb anyagok közé tartozik, ezért a készruha súlya jelentős is lehet. A duchess anyag összetevői lehet selyem, viszkóz vagy műszál keveréke. Alacsony hőfokon tisztítható, könnyen vasalható.

menyasszonyi ruha anyag
Duchess menyasszonyi ruha
menyasszonyi ruha anyag
Duchess menyasszonyi ruha

         

TÜLL

menyasszonyi ruha anyag
Tüll anyag

A tüll  hat- vagy négyszögletes lyukacsos szerkezetű, leheletvékony menyasszonyi ruha anyag. Fajtáit merevségük alapján különböztetjük meg: lágy tüll, elasztikus tüll és kemény dekortüll. Készül pöttyös tüll, gyöngyös tüll és csillámmal díszített tüll is. Alkalmi ruha, menyasszonyi ruha, alsó szoknya, jelmez és dekoráció kiváló alapanyaga.

Tisztításnál vegyük figyelembe az útmutatót. A tartás nélküli tüllt tehetjük enyhe töménységű keményítőbe.

Vasalni, körültekintően lehet , nedvesen vagy egy jó gőzvasalóval.

    

menyasszonyi ruha anyag
Tüll menyasszonyi ruha
menyasszonyi ruha anyag
Tüll menyasszonyi ruha csipke díszítéssel

CHIFFON  (sifon)

menyasszonyi ruha anyag
Chifon anyag (sifon anyag)

A sifon menyasszonyi ruha anyag, nagyon finom, áttetsző selyem- vagy szintetikus szálból, kreppelt fonalból, vászonkötéssel szőtt kelme, amely finoman strukturált felületet eredményez. Jellemzője az egyenetlen felszín és a szemcsés tapintás. Estélyi ruhákhoz és sálakhoz, és blúzokhoz is felhasználják.

Selyemből vagy műszálból (pl. nylonból vagy viszkózából) készül.

A használati utasítást betartva mossuk, facsarni nem szabad, legfeljebb langyosan vasaljuk, mielőtt az anyag teljesen megszáradna. Közben nagyon óvatosan és lassan, minden irányban nyújtsuk meg és igazítsuk formára.

menyasszonyi ruha anyag
Chifon menyasszonyi ruha (sifon menyasszonyi ruha)

CSIPKE

menyasszonyi ruha anyag
Csipke anyag

A csipke méteráruk lyukacsos, áttört, könnyű textíliák. Sajátosságuk, hogy a részlet gazdag és aprólékos minta az anyag gyártása közben keletkezik, jellegzetesen különféle virág és levélminták, ritkábban eometriai alakzatok díszítik a textilt. A minta szépsége miatt tökéletes menyasszonyi ruha anyag.  Alapanyagát tekintve készülhet tisztán pamutból vagy tisztán műszálból, illetve ezek különböző arányú keverékéből, lehet ritka vagy dús mintájú, rugalmatlan vagy különböző mértékben elasztikus. Különlegesen látványos változata a tüll alapra helyezett különféle csipkeminták házasításából született, tüllcsipkék, míg a legfinomabb csipkék az ún. fátyolcsipkék. Időtálló, előkelő, nőies és romantikus textília, melyből gyönyörű alkalmi ruhák és látványos dekorációk egyaránt készülnek. Alacsony hőfokon tisztítható, viszonylag könnyen vasalható.

menyasszonyi ruha anyag
Csipke menyasszonyi ruha
menyasszonyi ruha anyag
Csipke menyasszonyi ruha

TAFT

menyasszonyi ruha anyag
Taft anyag

A taft menyasszonyi ruha anyag, sűrű, fényes, vászonkötésű, selyem típusú szövetek gyűjtőneve, hernyóselyemből vagy viszkóz fonalból készül. A taft nagy formatartású anyag, nem részesül puhító utókezelésben, ezért gyűrődik. Selyem, gyapjú, acetát, viszkóza, poliészter vagy nylon szálból készül. A nylonszálas taftot csak kézzel mossuk, a többi taftváltozat vegytisztítást igényel.

menyasszonyi ruha anyag
Taft menyasszonyi ruha

      

menyasszonyi ruha anyag
Taft menyasszonyi ruha

ORGANZA

menyasszonyi ruha anyag
Organza anyag

Az organza menyasszonyi ruha anyag sűrűn szőtt, áttetsző textil. Önmagában is csillogó fényű, széle szegés nélkül sem bomlik, vasalást nem igényel. Tükör organza változata magasabb minőséget képvisel, mint a dekor orgazna, fénye a hullámoknál szépen megtörik. Alkalmi és esküvői ruha, függöny, esküvői dekoráció, ajándékcsomagolás tökéletes alapanyaga.

Kissé merev, fényes anyag, mely könnyen gyűrődik, azonban tartós és formatartó. Nedvesen könnyen vasalható.

      

menyasszonyi ruha anyag
Organza menyasszonyi ruha
menyasszonyi ruha anyag
Organza menyasszonyi ruha

Georgette ( Zsorzsett)

menyasszonyi ruha anyag
Georgette anyag ( zsorzsett anyag)

A zsorzsett menyasszonyi ruha anyag, nagyon finom, könnyű, rugalmas, szemcsés felületű, kissé érdes tapintású, enyhén áttetsző selyemből, esetleg gyapjúból vagy mesterséges szálas anyagból készült szövet.

A zsorzsett jól festhető és más selyemszövetekhez képest igen erős anyag. Ugyanakkor a kelmét nehéz varrni, mert a darabok könnyen elcsúsznak egymáson. Általában hideg vízben, enyhe mosószerrel, kézzel mosandó. Mivel a kelme vékony és könnyű, jól használható több rétegből álló ruhákhoz. Gyakran készítenek belőle esküvői vagy estélyi ruhákat.

menyasszonyi ruha anyag
Georgette (zsorzsett) menyasszonyi ruha

Szerencsére rengeteg anyag anyagból lehet választani manapság, ami sokszor hátránynak tűnhet. De hidd el, hogy egyszerűbb, mint gondolnád, csak jó szakember tanácsát kell kikérni.

Remélem segítségetekre volt ez a kis cikk. 🙂

Ha személyesen is a segítségedre lehetek, akkor keress bátran!

Üdv. Nádi Szilvia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 + 5 =